søndag 5. september 2010

Antikkens påvirkning på det moderne samfunn

Med antikken mener vi perioden mellom 800 f.kr til 500 år e.kr. Antikken var mest preget av Romere og Grekere som dyrket sitt liv på krigføring, og bygget sin økonomi på slaveri.


Det er i dag mye som er påvirket av antikken, og det som er aller mest påvirket er språket. Mange av dagens europeiske språk er påvirket av antikken. Språk som spansk, italiensk, rumensk, fransk og portugisisk er språk som har utviklet seg fra latin. Latin som ble mye brukt i antikken blir i dag også brukt av forskere og prester. Skal du bli lege eller noe lignende er du nødt til å lære deg en del latinske ord, ettersom at det brukes for det meste bare latin i medisinen.

Ord som demokrati og republikk stammer fra antikken, men er ikke det samme i dag som det var på den tiden. Antikkens demokrati var direkte, og det var kun en del av borgerne som hadde stemmerett.
Kunst, litteratur og politikk er i senere år også påvirket av antikken. Romerske hærførere ble også forbilder for senere militærske ledere, og for elever som studerte antikkens krigsstrategier og taktikk.

Det er mye som er blitt påvirket av antikken, men mennesket har også lært av de feilene som ble gjort på denne tiden.

1 kommentar:

  1. Fint innlegg hvor du får belyst sider ved arven fra antikken.

    SvarSlett